باریستا (barista) واژه‌ای ایتالیایی است و به کسی گفته می‌شود که فارغ از جنسیت، مسئول تهیه نوشیدنی‌های گرم و سرد بر پایه اسپرسو است.

در اصل هر کافه قسمتی به نام بار دارد که محل آماده سازی قهوه‌ها و نوشیدنی‌های گرم و سرد است. بار کافه به بخش بار گرم (برای آماده سازی قهوه‌ها و نوشیدنی‌های گرم) و بار سرد ( برای تهیه نوشیدنی‌های سرد) تقسیم می‌شود. وظیفه اصلی باریستا مدیریت بار گرم است و اصلی ‌ترین وظیفه‌اش درست کردن نوشیدنی گرم ( مانند اسپرسو، لاته، کاپوچینو، ماکیاتو، موکا و …) است. همچنین در تهیه نوشیدنی‌های گرم دیگرمثل هات‌چاکلت، وایت‌چاکلت و چای‌های معروف مثل چای ماسالا حرفه‌ای است.

( اگر به مشاغل مربوط به کافی شاپ علاقمند هستید احتمالا مقاله های آموزش فست فود و آموزش پیتزا نیز برای شما جالب خواهند بود. )

در کنار باریستا یک مدیر بخش سرد بار هم داریم که بارتندر  نام دارد و آماده سازی و سرو نوشیدنی‌های سرد را توسط ابزارهایی مثل شیکر، جیجر، مادلر، بار اسپون و استرینر به عهده دارد.

لباس باریستا معمولا از دیگر کارکنان کافه متمایز و قابل تشخیص است. بیشتر کافی‌شاپ‌ها برای نشان دادن دستگاه اسپرسو خود، از این واژه استفاده می‌کنند.

برای آشنایی بیش تر با کار باریستا و آشنایی با مراحل باریستا شدن، با ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

 

پیشنهاد ویژه: برای آموزش کار در کافی شاپ می توانید از ثبت نام در دوره کافی شاپ فنی حرفه ای شروع کنید.

 

کار باریستا

در آمریکا باریستا فقط متخصص تهیه قهوه است؛ اما در ایتالیا دایره کار او گسترده‌تر است و شامل خرید دانه مناسب، آسیاب آن دانه‌ها، تعیین میزان پودر قهوه یا همان هر مدل قهوه، و فشرده کردن قهوه برای گرفتن یک شات می‌باشد.

یک باریستا معمولا با ذائقه‌های مختلف آشناست، پس می‌تواند با انتخاب درست نوع و درجه رُست دانه،  بهترین نوشیدنی را برای مشتریان آماده کند.

علاوه بر این باریستا با تمام امکانات و قابلیت‌های اسپرسوساز حرفه‌ای (چه دستی و چه نیمه یا تمام اتوماتیک) آشنا است؛ زیرا اساسی‌ترین ابزار کار باریستا این دستگاه است.

اما دایره مهارت‌های یک باریستای حرفه‌ای به اینها محدود نمی‌شود؛ یک باریستا می‌تواند کیفیت و طعم قهوه را تشخیص دهد، در سطح حرفه‌ای، تخصص لازم برای ترکیب انواع قهوه بر اساس سلیقه مشتری را دارد،‌ با انواع مختلف آسیاب کردن قهوه جهت مصارف مختلف آشناست، در تهیه فوم شیر برای نوشیدنی‌هایی با پایه اسپرسو (کاپوچینو، کافه لاته و …) توانمند است و در تهیه لاته آرت، رست قهوه و تهیه نوشیدنی‌های سرد بر پایه قهوه نیز متخصص است.
برای باریستا شدن فرد باید دوره‌های تخصصی باریستایی را گذرانده و در ضمن و مدتی نیز مشغول به کار تجربی و تمرین فراوان باشد. در نهایت مهم‌ترین عامل برای تبدیل شدن به یک باریستای حرفه‌ای، علاوه بر دانش و تخصص،‌ علاقه بسیار زیاد به قهوه می‌باشد. یک باریستا هیچ‌گاه از یادگیری دست بر‌نمیدارد و می‌تواند از خلاقیت و سرعت عملش به خصوص در زمان‌های شلوغ کاری استفاده کند.

چه کسی می‌تواند باریستا باشد؟

شغل باریستا مناسب علاقه‌مندان به قهوه‌ای است که می‌توانند چندین کار همزمان را انجام دهند و انعطاف‌پذیری بالایی داشته باشند. برای باریستا شدن فرد باید بتواند انواع مختلف قهوه‌ها را درست کند؛ یعنی پیش‌نیاز اساسی این شغل، گذراندن دوره‌های تخصصی باریستایی و تمرین و تجربه زیاد دارد. باریستا در این مسیر نباید هیچگاه از یادگیری خسته شود و همواره باید ابتکار عمل داشته باشد.

حقوق باریستا

حقوق باریستا

در ساده ترین حالت ممکن، حقوق باریستا بر اساس پایه حقوق وزارت کار محاسبه می شود ولی حقیقت این است که بسته به موقعیت جغرافیایی کافه، وسعت آن و تعداد پرسنل، کیفیت کار باریستا و ساعت کاری باریستا، این که شیفت کاری باریستا صبح باشد یا بعد از ظهر و در تایم پیک، حقوق یک باریستا می تواند متفاوت باشد.

 

تیپ شخصیتی مناسب برای باریستا

  • منظم
  • ریسک‌پذیر
  • کارآفرین
  • خلاق
  • خوش‌برخورد
  • عمل‌گرا
  • مدیر و هماهنگ‌کننده

دوره‌ّهای لازم برای باریستا

  • دوره  آموزش مقدماتی، یک دوره آکادمیک جهت آشنایی با ویژگی‌های قهوه  است. این ویژگی‌ها شامل: زمان کشت، محل کشت، منطقه‌ای که قهوه در آن کشت می‌شود، آشنایی با ابزار و دستگاه‌های سرو قهوه (مثل دستگاه اسپرسوساز، قهوه‌ساز، ایبریک، فرنچ‌پرس، موکاپات،…)، آشنایی با نوشیدنی‌های قهوه می‌باشد.
  • دوره آموزش  پیشرفته دوره‌ای عملی برای کار با دستگاه‌ها و آماده‌سازی انواع نوشیدنی‌ها است. مثلا هنرجو باید بتواند اسپرسو، لاته آرت، قهوه ترک، کاپوچینو و همچنین کف دادن شیر را تمرین کند و یاد بگیرد.

مقاله نوشیدنی سرد کافی شاپ را برای اطلاعات بیش تر مطالعه کنید.

مهارت‌های تخصصی باریستا

  • توانایی تشخیص انواع قهوه‌ها
  • تشخیص کیفیت و طعم دانه قهوه
  • حفظ بودن تمامی دستور‌العمل‌ها و تکنیک‌ها
  • تهیه قهوه اسپرسو
  • آشنایی با کلمات تخصصی حوزه کاری
  • تهیه فوم شیر
  • کار با انواع دستگا‌ّه‌ها
  • تهیه لاته آرت، رست قهوه و تهیه نوشیدنی‌های سرد بر پایه قهوه
  • طعم شناسی و مهارت ایجاد طعم‌های جدید
  • توانایی دم آوری قهوه‌های نسل دوم و سوم
  • توانایی اجرای انواع  روش‌ّهای لاته آرت
  • و …

مهارت‌های نرم باریستا

  • مهارت انجام چندین کار به صورت همزمان
  • انعطاف‌پذیری بالایی
  • توانایی ارتباط برقرار کردن با مشتریان
  • سرعت عمل و خلاقیت
  • اداره سفارش‌ها در زمان‌های شلوغ کاری
  • باجذب مشتری با خدمات و محصولات جدید
  • مدیریت و هماهنگی کارکنان

دانش عمومی لازم برای یک باریستا

  • خدمات مشتریان
  • بازاریابی و فروش محصول تخصصی
  • ادبیات فارسی
  • ادبیات تخصصی رشته
  • نظارت و مدیریت
  • ایمنی و سلامت عمومی
  • تولید مواد غذایی

وظایف یک باریستا

  • خریداری دانه قهوه مناسب و آسیاب آنها
  • تعیین دوز قهوه برای هر شات
  • فشرده کردن قهوه برای گرفتن یک شات
  • تهیه انواع قهوه تکنیک صحیح
  • رعایت استاندارهای بهداشتی
  • کنترل کیفیت مواد اولیه مصرفی

سوالات متداول:

چالش‌های کاری بک باریستا چه چیزهایی هستند؟

مهم‌ترین چالش پیش‌روی یک باریستا مسئولیت حفظ سلامت مشتریان و رضایت آنان است. به این ترتیب باریستا باید از کیفیت مواد اولیه مطمئن باشد و در ضمن به سلیقه و نظر مشتریان احترام بگذارد. در این راه ممکن است با افراد پرخاشگر دچار کشمش شود که کنترل این اوضاع نیز به انعطاف‌پذیری زیادی نیاز دارد.

چه شرایط خاصی برای شغل باریستا وجود دارد که می‌تواند آزار‌دهنده باشد؟

یکی از مهم‌ترین موارد می‌تواند آلودگی صوتی مداوم در محیط کافی‌شاپ باشد. و پس از آن فضای کار محدود و دمای نامناسب محیط کار در همه زمان‌ها می‌تواند روی میزان کار باریستا و فعالیت جسمانی او اثرگذار باشد. پس پیش از شروع این کار حتما به این موارد توجه کنید و با درنظر گرفتن همه سختی‌های کار، وارد این حوزه شوید.

بیشترین خطری یک باریستا را تهدید می‌کند،‌ چیست؟

مانند بیشتر شغل‌هایی که مربوط به محیط آشپزخانه و پخت‌و‌پز هستند، ‌باریستا نیز به صورت مداوم در معرض خطر سوختگی،‌ بریدگی و در موارد نادری گاز‌گرفتگی می‌باشد. پس حتما باید در رعایت نکات ایمنی پیشرو و دقیق باشد تا میزان خطرات احتمالی  برای خود و دیگران را به حداقل برساند.

جمع‌بندی

در این مقاله به ویژگی‌های حرفه‌آی یک باریستا، ‌خصوصیات اخلاقی وتوانمندی‌های حرفه‌ای پرداختیم و به سوالاتی در خصوص چالش و شرح موقعیت شغلی باریستا پاسخ دادیم. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر به مطالعه این مقاله علاقمند بودید می توانید مقاله آموزش باریستا و دسر های بین المللی را نیز مطالعه کنید.

منبع