مهریه مالی است که مرد هنگام نکاح تعهد میکند که هرگاه زن اقدام به دریافت آن کرد به او بپردازد. در این مقاله شما را با قانون مهریه و شرایط و ضوابط آن آشنا خواهیم کرد.

قانون مهریه

قانون مهریه

همانطور که پیشتر گفته شد، مهریه به معنای مال منقول و یا غیر منقولی می باشد که مرد هنگام عقد تعهد می دهد که به زن پرداخت کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با مهریه و انواع آن پیشنهاد میکنیم مقاله مهریه چیست را مطالعه کنید.

اکنون که معنی مهریه را میدانیم بیایید قوانین مهریه را مورد بررسی قرار دهیم:

مهریه متناسب با نوع تعهد پرداخت قوانین متفاوتی دارد، همانطور که میدانید مهریه دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه دارد که هرکدام قوانین و شرایط خاص خود را دارند. برای اینکه بخواهیم قوانین مهریه را بیان کنیم باید ابتدا نوع مهریه را مشخض کنیم. اگر مهریه عندالمطالبه باشد قوانین مربوط به خود را دارد و با قوانین مهریه عندالاستطاعه متقاوت می باشد.

قانون مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه

قانون مهریه عندالمطالبه

بر اساس قانون مهریه عندالامطالبه زن هر وقت که بخواهد میتواند مهریه خود را از مرد طلب کند، مطالبه مهریه از طرف زن می تواند همراه با قصد ادامه زندگی و یا حتی قصد جدایی باشد بنابراین حتی در صورتی که زن پس از دریافت مهریه قصد جدایی نداشته باشد و همچنان مایل به ادامه زندگی با همسر خود باشد، این حق را دارد که مهریه خود را از همسر خود طلب کند. زیرا در این نوع مهریه زن میتواند هرگاه که خواست اقدام به دریافت مهریه خود کند و مرد موظف است آن را بپردازد.

قانون مهریه عندالاستطاعه

همانطور که میدانید مهریه عندالاستطاعه به این معنی می باشد که اگر زن بخواهد مهریه خود را از مرد بگیرد ابتدا به دادگاه خانواده مراجعه کرده و دادگاه متناسب با توانایی مرد برای پرداخت مهریه مهریه را مشخص کرده و یا مهریه را تقسیط می کند.

اگر به دنبال وکیل خانواده در تهرانهستید در صفحه بهترین وکیل خانواده در تهران به شما کمک می کنیم تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید. همه آنچه را که باید در مورد یک وکیل دعاوی خانواده بدانید را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

طی این قانون ابتدا اموال و دارایی مرد مورد بررسی دادگاه قرار میگیرد و بازرسی می شود، چنانچه مرد توانایی پرداخت مهریه را داشت موظف به پرداخت کامل مهریه می باشد اما اگر توانایی و شرایط پرداخت مهریه را نداشت توسط دادگاه تقسیط شده و ماهی 1 سکه و یا 2 نیم سکه مرد موظف است به زن پرداخت کند.

 مهریه قانونی چقدر است

مهریه قانونی چقدر است

یکی از سوالات متداولی که همواره برای شما وجود دارد این است که مهریه قانونی چقدر است، مهریه قانونی متناسب با نوع مهریه ی مشخص شده متفاوت می باشد، امروزه دادگاه مهریه قانونی را 110 سکه در نظر گرفته است، این قانون در راستای کاهش طلاق و افزایش بنیان خانواده تصویب شده است و از اواخر اسفند ماه اعمال شده است. مهریه قانونی باید منقول باشد یعنی مهریه ای که در حین نکاح ذکر میشود مالی باشد. لازم به ذکر است اگر مرد درخواست طلاق کند موظف است تمام مهریه را پرداخت کند و دادگاه شرایط تقسیط را برای مرد در نظر نمیگیرد.

برای گرفتن مهریه خود باید ابتدا توسط دادگاه خانواده اقدام کرده و روند پرونده را طی کنید.

قانون مهریه سال ۱۴۰۰

در قانون مهریه 1400 همانطور که بالا تر گفته شد چنانچه مرد درخواست طلاق کند موظف است تمام مهریه را به صورت یکجا پرداخت کند اما اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد دادگاه متناسب با توانایی مرد مهریه را تعیین میکند. چنانچه نوع طلاق از نوع خلع باشد زن موظف است مقداری از مهریه خود را ببخشد، این مقدار توسط دادگاه تعیین می شود.

طبق قانون جدید مهریه در ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی :به مجرد عقد، زن مالک مهر می‌شود و می‌تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بکند. در تبصره الحاقی اشاره دارد که :چنانچه مهریه وجه رایج باشد، متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تعیین نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌شود محاسبه و پرداخت خواهد شد.

کمک گرفتن از یک وکیل طلاق می تواند سختی های این مسیر را بسیار کم تر کند، ضمن این که در صورتی که از وکیل طلاق کمک بگیرید، می توانید بدون حضور در دادگاه روند طلاق را طی نمایید که خود امری بسیار مثبت تلقی می شود. اگر به دنبال بهترین وکیلی طلاق هستید پیشنهاد میکنیم مقاله وکیل طلاق در تهران را مطالعه کنید.

مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی یا همان توافق کرده باشند آئین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارایی تهیه و به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.

 تعداد سکه مهریه در سال ۱۴۰۰

تعداد سکه مهریه در سال ۱۴۰۰

همانطور که گفته شد تعداد سکه در سال 1400 در قانون جدید به 110 سکه تصویب شده است که با توجه به شرایط مرد تقسیط شده و یا یکجا پرداخت میگردد. در قانون جدید مهریه در سال 1400 برخی به اشتباه، گمان می‌کنند که اگر مهریه همسر به عنوان مثال 1000 سکه باشد، مردان تنها ملزم به پرداخت ۱۱۰ سکه طلا خواهند بود، در حالی که قانون مهریه سال 1400 در راستای کاهش زندان زدایی و حبس کردن تصویب شده و به این معنی است که پس از مطالبه مهریه توسط زن تنها تا سقف ۱۱۰ سکه، محکومیت‌های مالی به همراه خواهد داشت.

پیشنهاد میکنیم برای گرفتن مهریه با یک وکیل مهریه رایگان مشاوره کنید تا بهترین راه و سریع ترین روش گرفتن مهریه را پیش روی شما قرار بدهد.

یعنی زن می‌تواند تا سقف ۱۱۰ سکه طلا حکم جلب شوهر خود را از دادگاه خانواده بگیرد، ولی بقیه مهریه نیز باید پرداخت شود و مرد می‌تواند درخواست تقسیط مهریه را به دادگاه بدهد که طبق این درخواست این مقدار تقسیط شده می‌تواند با تعیین میزان و شرایط اقساط توسط دادگاه به زن پرداخت گرددد.

قانون مهریه سال ۱۴۰1

قانون مهریه سال ۱۴۰1

طبق قانون مهریه سال 1401 زن میتواند جهت درخواست مهریه و اجراگذاشتن مهریه حکم جلب مرد را از دادگاه خانواده بگیرد و مابقی مهریه نیز به صورت اقساطی باید توسط مرد پرداخت گردد.

از آنجا که مهریه انواع متفاوتی دارد متناسب با نوع مشخص شده ی مهریه ی شما این قانون متغیر خواهد بود، به عنوان مثال اگر طلاق شما به صورت طلاق خلع باشد یعنی به صورت توافقی انجام گرفته شده باشد زن می بایست مقدار مشخصی از مهریه خود را بذل کند.

تعداد سکه مهریه در سال ۱۴۰1

طبق جدیدترین قانون مهریه تعداد سکه مهریه در سال 1401 اگر مرد مالی جهت توقیف داشته باشد زن می‌تواند به میزان مهریه خود اموال مرد را توقیف کند حتی اگر مهریه وی بالای 110 سکه باشد.
اما اگر مرد مالی برای توقیف نداشته باشد صرفا تا زمانی که معادل 110 سکه مطابق حکم دادگاه پرداخت نشده باشد و زوج از پرداخت آن خودداری کند زن پس از انجام کارهای قانونی در دادگاه خانواده، حق درخواست جلب و زندانی کردن شوهر را تا زمان پرداخت کردن مهریه دارد.

قانون جدید مهریه در مجلس

قانون جدید مهریه در مجلس

طی قانون جدید مهریه در مجلس مرد اگر از پرداخت مهریه خودداری کند جلب شده و زندانی خواهد شد، اما اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را نداشت مهریه به 110 سکه تقسیط خواهد شد و مرد موظف است این مقدار مهریه را به زن بپردازد.

زوج در صورت نداشتن شرایط مالی پرداخت یکجای مهریه، می‌تواند دادخواست اعسار و تقسیط مهریه را به دادگاه تقدیم کند که پس از اثبات ناتوانی مالی با ارائه فیش حقوقی خود همان 110 سکه مشمول قسط‌بندی می‌شود.

قانون مهریه بیش از 110 سکه

اگر مهریه بیش از 110 سکه باشد در این صورت در فصل ازدواج و ماده 22 قانون حمایت خانواده آمده است که: اگر مهریه بیش از 110 سکه باشد پرداخت آن مشروط به توانایی مالی زوج است. بر اساس این قانون ميزان مهريه متعارف در کشور ایران 110 سكه بهار آزادی می باشد كه مرد موظف است آن را به زن پرداخت كند و وصول آن مشمول مقررات ماده 2 قانون اجرای محکومیت‌های مالی می باشد.

در صورتي كه مهريه بالای 110 سکه باشد دادگاه تمكن مالی مرد را برای پرداخت بررسی میكند و تصميم میگيرد كه فرد زنداني شود يا خير.

با اين حال تمام كسانی كه تمكن مالی پرداخت 110 سكه را نداشته باشند به زندان میروند. همچنین لازم به ذکر است رعایت مقررات مربوط به محاسبه مهریه به نرخ روز الزامی می باشد.

میزان مهریه قابل وصول چقدر است؟

میزان مهریه قابل وصول چقدر است؟

مبرای پاسخ به سوال میزان مهریه قابل وصول چقدر است باید بگوییم طبق قانون جدید مجلس در رابطه با مهریه مهریه زن هرچقدر که باشد مرد موظف به پرداخت 110سکه است و باقی مهریه درصورتی قابل وصول است که زوج بتواند ثابت کند همسرش توانایی مالی دارد و اگر مالی از زوج شناسایی نشود بر اساس ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی عمل می‌شود و اگر مرد ثابت کند که توان پرداخت مهریه را ندارد، مهریه همان 110سکه باقی می ماند. در پرداخت مهریه بالای 110 سکه در قانون جدید مهریه حکم جلب صادر نمی‌شود و در صورت استطاعت مالی زوج اموال مرد توقیف خواهد شد.

سوالات متداول:

قانون مهریه چیست 

مهریه متناسب با نوع تعهد پرداخت قوانین متفاوتی دارد، همانطور که میدانید مهریه دو نوع عندالمطالبه و عندالاستطاعه دارد که هرکدام قوانین و شرایط خاص خود را دارند.

تعداد سکه مهریه در سال ۱۴۰1چقدر است 

طبق جدیدترین قانون مهریه تعداد سکه مهریه در سال 1401 اگر مرد مالی جهت توقیف داشته باشد زن می‌تواند به میزان مهریه خود اموال مرد را توقیف کند حتی اگر مهریه وی بالای 110 سکه باشد.

قانون مهریه بیش از 110 سکه چیست 

اگر مهریه بیش از 110 سکه باشد در این صورت در فصل ازدواج و ماده 22 قانون حمایت خانواده آمده است که: اگر مهریه بیش از 110 سکه باشد پرداخت آن مشروط به توانایی مالی زوج است.

ویژگی‌ها و آثار مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه
عندالمطالبه بودن مهریه: به این معنی است که به محض امضای عقدنامه، زن اگر بخواهد می‌تواند با مراجعه به محاکم و دادگاه‌های خانواده یا مراجعه به اجرای ثبت بخواهد که مهر یا قسمتی از مهریه را بپردازد.

عندالاستطاعه بودن مهریه: به این معنی است که زن زمانی می‌تواند مهریه خودش را مطالبه کند و مرد را ملزم به پرداخت آن کند که استطاعت پرداخت مهریه را به عهده زوج ببیند یعنی مرد توان پرداخت داشته باشد، اگر توان پرداخت نداشته باشد زن این حق را نخواهد داشت.

بر این اساس خانمی که همه مهریه‌اش عندالمطالبه باشد مثل گذشته است و هر زمان که بخواهد می‌تواند آن را مطالبه کند چه به صورت دادخواست در دادگاه خانواده و چه به صورت مطالبه‌ی اجرایی از طریق اجرای ثبت و اگر تمام مهریه خانم در عقدنامه جدید از وصف عندالاستطاعه برخوردار باشد دیگر این دختر خانم نمی‌تواند مهریه‌اش را بخواهد مگر اینکه ضمن دادخواست مطالبه مهریه، لیست اموال و دارایی زوج را ارائه کند و به هر نحوی که هست ثابت کند که این آقا تمکن و قدرت پرداخت مهریه درخواستی ایشان را دارد.

مهریه در طلاق توافقی
پرداخت مهریه در طلاق توافقی بستگی به توافق طرفین دارد. هرچند که با توجه به اینکه نوع طلاق خلع می باشد زوجه باید مقداری از مهریه خود را بذل نماید.

قانون مقدار مشخصی برای مهریه تعیین نکرده و بستگی به توافق طرفین دارد. تعیین مهریه در نکاح منقطع الزامی است و عدم تعیین آن موجب ابطال عقد می باشد. قوانین جدید صرفاً درخصوص نحوه وصول مهریه و اجرای محکومیت مالی و بازداشت مرد می باشد.

قانون مهریه
مهریه به هر میزانی قابل وصول می باشد ولیکن مطابق مقررات جدید اعمال ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و بازداشت مرد درخصوص مهریه صرفاً تا میزان 110 عدد سکه بهار آزادی یا معادل آن میسر می باشد. اگر اموالی از زوج توقیف شود یا ایشان توانایی پرداخت داشته باشد بیش از 110 سکه قابل وصول است. هرگاه زوجه در صدد وصول مهریه خود برآید می تواند با تقدیم دادخواست به همرا عقدنامه به دادگاه خانواده و یا درخواست از اداره اجرای ثبت اقدامات لازم را انجام دهد. مدت آن بستگی به اوقات رسیدگی دادگاه، حضور زوج در دادگاه و روند توقیف اموال زوج و اجرای حکم دارد و مدت مشخصی را نمی توان تعیین کرد. حتی می توان بابت مهریه مرد را ممنوع الخروج کرد.

مهریه در حقوق اسلامی

مهریه به عنوان صداق و کابین شناخته می شود و نوعی قدردانی مرد از زن است با این حال در عصر مدرن این گونه نیست. و از مهریه به عنوان پشتوانه مالی زن برای حفظ زندگی مشترک و همچنین حفظ حرمت زن از جانب مرد یاد می شود. در واقع زن با حق خود مبنی بر مهریه در کنار مرد که دارای حق الطلاق است.

زندگی مشترک را ادامه می دهد. با توجه به اینکه مهریه در همان بدو عقد نکاح در مالکیت زن قرار می گیرد به صورت بالقوه به عنوان اموال زن شناخته می شود. حتی در صورت فوت وی، قابل انتقال به وراث زوجه می باشد. این امر اهمیت مهریه را به وضوح نشان می دهد. اما مسئله ای که باید به آن دقت کنیم این است که اصولاً مهریه های امروزی به علت بالا بودن، دارای شرایط خاصی هستند که در این مقاله به آن ها خواهیم پرداخت.

طبق قانون مهریه یکی از حقوق مهم مالی زوجه است که به محض انعقاد عقد نکاح زن مالک آن می شود و بنابراین حق مطالبه تمام و کمال آن یا بخشش و بذل آن به زوج را دارا می باشد. اخیرا با تصویب قانون جدید مطالبه مهریه این تصور ناصحیح ایجاد شده است که زوج تنها مکلف به پرداخت مهریه تا میزان ۱۱۰ سکه بهار آزادی می باشد. در حالی که مطابق با قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی زوج مکلف به پرداخت تمام و کمال مهریه است و تنها مسئله ای با تصویب قانون جدید مطالبه مهریه در نظر گرفته شده است، آن است که دیگر امکان جلب زوج در مهریه های بالای ۱۱۰ سکه وجود نخواهد داشت. بنابراین با توجه به تصویب قانون جدید مطالبه مهریه توصیه می شود تا در صورت نیاز به اخذ حکم جلب زوج از دادگاه برای عدم پرداخت مهریه به زوجه با وکلای مجرب و مشاوران متخصص در امور خانواده موسسه حقوقی تهران وکیل در تماس باشید.

خوب است بدانید که برخلاف تصور عامه مردم که گمان می کنند مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه از طرف زن قابل دریافت نیست، کاملا قابل مطالبه و دریافت میباشد. اما خوب است که بدانیم طبق روال قانون جدید مهریه به این صورت است که مهریه تا میزان ۱۱۰ سکه، تکلیفی است که بر عهده مرد گذاشته شده است و حتما باید آن را پرداخت کند و عدم پرداخت باعث صدور حکم جلبش خواهد شد. اما در رابطه با مهریه بیشتر از ۱۱۰ سکه، زوجه حتما باید اموال مازاد شوهرش را به دادگاه معرفی کند تا دادگاه نسبت به توقیف اموال اقدام کند ولی حکم جلبی برای مرد صادر نمی شود.

منبع